Memorie van Successie van Nicolaas van der Linden

Toen Nicolaas van der Linden (mijn bet-bet-overgrootvader) in 1882 overleed, is er een zogenaamde Memorie van Successie opgesteld, een soort van testament. Dit document telt drie pagina’s:

Hierin staat dat Joannes van der Linden (mijn bet-overgrootvader) 1/8 van de bezittingen van Nicolaas van der Linden (zijn vader) erft. Naast zijn kleederen en lijfsbehoorens omvat het bezit van Nicolaas: Een perceel/weiland gelegen te Zeeland, bij het Kadaster bekend in Sectie E no. 458, groot 1 hectare 2 aren 60 centares, geschat op vier honderd gulden … f 400,-.

Ik heb geprobeerd uit te zoeken waar dit stukje land ligt, maar dat valt niet mee. Ik zie no. 458 wel in Sectie D liggen op een kadaster kaart van tussen 1811 en 1832: http://watwaswaar.nl/#ae-LQ-6-1-1v-1-3ifQ-1T1M—1O6, maar volgens mij staat er toch echt “Sectie E” in de Memorie van Successie; alhoewel ik dat ook niet zeker weet, want het is moeilijk leesbaar. Probeer het zelf maar eens te lezen (3de pagina, 15de regel). Sectie E ligt ook ten zuiden van het dorp Zeeland (zie overzichts kadaster kaartje van toen: http://watwaswaar.nl/#ae-LQ-6-1-1v-1-3ifQ-1T1M—1o1), maar het grondgebied in sectie E lijkt tussen 1811 en 1832 nog nauwelijks uitgegeven. Dus ik kom vooralsnog niet verder dan: het stukje land ligt ergens ten zuiden van het dorp Zeeland…

Er bestaan trouwens wel een paar leuke kaarten van Zeeland in de 19de eeuw:

De kaarten uit 1899 zijn voor een heel groot gebied super te bekijken met www.historiekaart.nl, erg aangenaam tijdverdrijf voor kaartliefhebbers.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: